Arduino ATmega328 p...
 
Notifications
Clear all

Arduino ATmega328 problem [Unrecognised]

32 Posts
8 Users
0 Likes
4,185 Views
(@nvidiero)
New Member
Joined: 2 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Hello.

I´ve made this tutorial to do an arduino gear indicator, and all want fine. I even can flash the arduino and the flash is correct, but then, in the scan, Simhub always show the COM port like : Unrecognised.

I have tried diferent drivers and all have the same results. Anyone with the same problem? I´ve check the forums and don´t find any clue that could help...

The arduino board works perfectly loading example sketches with the Arduino program.

Thank you guys.

This topic was modified 2 years ago by NVidiero

   
Quote
(@admin5435)
Prominent Member Admin
Joined: 7 years ago
Posts: 728
 

Hi !

If you can upload it means the the driver is correct. I would look first at wiring if there is no shorts and if pins are in the correct order,look for bad solder, weak connections .... Another possibility is the lack of power preventing the Arduino to correctly start, often bad usb cables or usb hubs cope into play here. If you are using an RGB matrix, power is a huge factor and depending of your Arduino you might need to add an external power supply (it's not required most of the time, but it can happen.) : https://github.com/zegreatclan/SimHub/wiki/Arduino--Setup#powering-considerations

Nicolas


   
ReplyQuote
(@invisium)
New Member
Joined: 1 year ago
Posts: 1
 

Simhub always shows the COM port as: Unrecognized. The same thing is tested on a PC, but it is displayed on a laptop. I reinstalled all drivers((


   
ReplyQuote
(@turboone)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 8
 

To me the same problem in W11, windows-upadte udate the driver of the arduino nano atmega328 old bootloder and not work, always not recognized. If I downgrade to old driver version it is recognized in simhub, but afther a while W-Update uddate again the driver, I'm going crazy

This post was modified 1 year ago by Turboone

   
ReplyQuote
(@tomjaytea)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 12
 

@turboone I have the same issue. How did you downgrade the driver? Which driver version did you use? Where to get it?

I would like to do that and wait until the new drivers are fixed.

Cheers!


   
ReplyQuote
(@turboone)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 8
 

here is

https://www.arduined.eu/tag/ch340g/

go in devices unistall it removing driver and install this one, but afther a few time W-Update reinstall the new one and will not work anymore.
If you find some solution let us know, thanks.

 


   
ReplyQuote
(@tomjaytea)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 12
 

@turboone OMG genius! It worked! THanks a lot!

Quick addition: after unstalling the recent driver and installing your driver, windows immediately re-applied the recent driver! I went back into device manager, went to driver information. Then there was a button for reverting back to an old driver. Clicked on that and then it applied your driver! Simhub immediately recognised it!

Thanks a lot!


   
ReplyQuote
(@turboone)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 8
 

to me it is not clickable reverting back to an old driver.

Aafter restarting the PC you have to check if wUpade updates the drivers again, it does it to me


   
ReplyQuote
(@tomjaytea)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 12
 

yes, for me after having it plugged out and back in, it immediately went back to new driver and forgetting about the old one.... quite annoying; but still thanks for the temporary solution! will let you know if I know a solution; please let me know too 🙂


   
ReplyQuote
(@turboone)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 8
 

Yes I will, thanks


   
ReplyQuote
(@jman42028)
Active Member
Joined: 3 years ago
Posts: 8
 

well that explains it, note to self, next time check forums BEFORE you flash new boards, and reflash, and reflash and flash some more.  haha

any suggestions for boards that don't have this issue?  I seem to have 2 that are working just fine, but as far as I know mine are all the same manufacturer.  

I just use them for simple LED strip/matrix things, nothing major (for iracing)

This post was modified 1 year ago by JMAN42028

   
ReplyQuote
(@tomjaytea)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 12
 

Hi, I got 2 AZDelivery boards that only work the way mentioned above, with the driver mentioned above.

Which brands have u got that are working? Do you also have boards of those brands that do not work?

 


   
ReplyQuote
(@tomjaytea)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 12
 

Hi guys,

have a try of this 2022 driver. After restarting windows and plugging arduino in and out a couple of times, windows has not YET reverted back to the 2023 broken driver.

File name is the same as linked above but it is a newer version.

https://paradisetronic.com/pages/treiber

No guarantee for the security of the link and files. Got it from the paradisetronic Amazon.de page for the Arduino Nano v3.

Let me know if that solves the problem for you!


   
ReplyQuote
(@tomjaytea)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 12
 

Also: before I installed the 2022 driver, I downloaded and installed this:

https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/4411305694610-Install-or-update-FTDI-drivers?queryID=undefined

no clue if this was of any help for me. it did not solve anything for me immediately. just being transparent.

Posted by: @tomjaytea

Hi guys,

have a try of this 2022 driver. After restarting windows and plugging arduino in and out a couple of times, windows has not YET reverted back to the 2023 broken driver.

File name is the same as linked above but it is a newer version.

https://paradisetronic.com/pages/treiber

No guarantee for the security of the link and files. Got it from the paradisetronic Amazon.de page for the Arduino Nano v3.

Let me know if that solves the problem for you!

 


   
ReplyQuote
(@turboone)
Active Member
Joined: 1 year ago
Posts: 8
 

@tomjaytea Have you tried enabling automatic updates again, rebooting and searching for updates manually?
Try it and let us know if after the manual search w11 finds new drivers or leaves the ones you found


   
ReplyQuote
Page 1 / 3
Share: